Sta in je kracht en kom uit je schulp !

Liefhebber van theater

Mijn eerste 8 levensjaren woonde ik in Laos. Als kind was ik altijd aan het spelen. Verkleden en toneelspelen waren voor mij dé manier om me te uiten en mezelf te zijn in een omgeving van mensen met verschillende culturen, gewoontes en talen. Terug in Nederland was het erg wennen. Theater was voor mij bekend terrein, een veilige thuishaven waar ik nieuwe indrukken kon verwerken en een plek kon geven. Het hielp me sterker in mijn schoenen te staan en uit mijn schulp te kruipen. Ik voelde me meteen thuis bij Artiance, Centrum voor Kunsten in Alkmaar. Na schooltijd beleefde ik veel plezier aan improvisatie theater en toneel met leeftijdsgenoten. Tijdens mijn middelbare schooltijd volgde ik er theaterlessen, deed mee aan performance groepen en producties voor en door jong talent. Onder andere vanuit dit netwerk ben ik als acteur, performer of figurant tot op heden betrokken bij theatervoorstellingen en evenementen. 

Gepassioneerd om mensen te helpen. 

Met mijn drive om anderen te helpen, lag de keuze voor de opleiding dramatherapie voor de hand. Deze volgde ik in Nijmegen aan de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN). Verkenningen en stages maken deel uit van deze vierjarige opleiding. 
Gedurende mijn jaarstage op een reguliere basisschool heb ik kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar individueel en in groepen dramatherapie gegeven. 
Veel voorkomende hulpvragen waren: emotie regulatie, assertiviteit, vergroting zelfvertrouwen en leren omgaan met kritiek. In deze periode heb ik veel kinderen met kleine stapjes zien groeien. Het was prachtig om te zien hoe zij binnen enkele weken beter met zichzelf en anderen leerden omgaan en hoe hun zelfvertrouwen toenam. 

Na mijn afstuderen heb ik 20 maanden voor WereldOuders in Nicaragua gewerkt. Ik had verschillende taken in de leefgemeenschap. De instelling is een gezinsvervangend tehuis met woongroepen en op het terrein een aantal voorzieningen zoals een kliniek en een basisschool. Op voordracht van leerkrachten en de psycholoog, behandelde ik individuele kinderen in de leeftijd 5 tot 12 jaar. Het waren veelal kinderen met een ernstige hechtingsproblematiek. Daarnaast was ik mentor van een woongroep van tienermeiden. Kennis en ervaring die ik altijd meedraag als mijn 'drama-gereedschapskist' kwam goed van pas om met deze groep meiden te spelen, lachen en huilen, op verdrietige en mooie momenten. Soms voelde ik me machteloos door de uitzichtloze situatie van deze jonge mensen. 
Daartegenover, motiveerde het me om door te gaan en binnen de beperkte mogelijkheden iets blijvend mee te geven in de vorm van nieuwe ervaringen. Het heeft mij doen inzien dat veiligheid, vrijheid, vertrouwen en spelplezier pilaren zijn om verder op te bouwen. Het is de essentie van mijn manier van werken.