Sta in je kracht en kom uit je schulp !


Caracol dramatherapie


Caracol

De naam Caracol is afgeleid uit het Spaans; het betekent 'Slak'. 


Caracol dramatherapie staat voor:

De tijd nemen om jezelf te ontwikkelen
Je thuis voelen, waar je ook bent
Gebruik maken van datgene waar je goed in bent
Uit je schulp kruipen
Binnen een veilige omgeving werken aan je hulpvraag
Dramatherapie

Dramatherapie is een vorm van creatieve therapie waarin gebruik wordt gemaakt van aan toneel- en theater gerelateerde middelen. Bij dramatherapie is er ruimte om te experimenteren met gedrag en leren omgaan met gevoelens en moeilijke situaties. In een veilige omgeving wordt door spel aan de hulpvraag gewerkt. 


Caracol dramatherapie biedt het volgende aan:

- Dramatherapie voor kinderen, jongeren en volwassenen

- Theaterlessen 


Kijk bij de des betreffende pagina's voor verdere informatie en toelichting

Accenten  

Ik zie theater als een spiegel van de werkelijkheid.
 
Binnen dramatherapie wordt duidelijk hoe iemand in het dagelijks leven handelt, omgaat met emotie of reageert in een conflictsituatie. Dramatherapie werpt een licht op iemands persoonlijkheid en maakt gedragspatronen duidelijk. Het biedt de mogelijkheid om in een veilige setting te oefenen met nieuw gedrag. Als dramatherapeut neem ik kinderen en volwassenen mee in dit boeiende proces. Veiligheid, vrijheid en spelplezier zijn de belangrijkste voorwaarden om de behandeling succesvol te laten verlopen. 

Vanuit verschillende werkvormen en met aantrekkelijk materiaal probeer ik theater zo actief mogelijk in te zetten. Bij elke behandeling kijk ik welke werkvorm het beste aansluit op de persoon en hulpvraag. Zo kunnen voor een kind dat toneelspelen ongemakkelijk vindt, poppen een veilig en aangenaam alternatief zijn. Een ander vindt het juist heerlijk om zich te verkleden en zich uit te leven door volledig in een rol te kruipen. 
Wanneer ik met volwassenen werk, wordt de nadruk op het verbale groter en ligt het theater vaak meer op de achtergrond. 

Foto's zijn gemaakt door Shira Koopman. .

Behandeltraject voor kinderen 

Ouders/verzorgers kunnen hun interesse kenbaar maken oor contact met mij op te nemen. 
De duur van de behandeling is afhankelijk van de hulpvraag en de mate waarin dramatherapie aanslaat. De ervaring leert dat een gemiddelde behandeling 10 tot 15 sessies omvat. Afhankelijk van de leeftijd en concentratieboog bedraagt de duur van een sessie 45 - 60 minuten. 
Het intake gesprek vindt plaats met de ouders/verzorgers van het kind. Samen kijken we naar een mogelijke hulpvraag. Aan de hand van observaties stel ik een behandelplan op en ga aan de slag. Na vijf sessies bespreek ik met de ouders/verzorgers de voortgang en de planning van de volgende vijf sessies. Kiezen ouders/verzorgers voor afronding van de therapie, dan volgen er nog twee afsluitende sessies. Na afloop van de behandeling vindt er een evaluatiegesprek plaats waarin het gehele traject, de resultaten en samenwerking worden besproken. 
 
Ik hecht veel belang aan open communicatie met ouders/verzorgers gedurende de behandeling. We werken als een team om de best mogelijke ondersteuning te bieden. Er is kort overleg voor of na de sessie zodat ouders/verzorgers inzicht krijgen in de aanpak en eventuele veranderingen in gedrag kunnen plaatsen en/of terugkoppelen. In principe vindt de behandeling binnen de praktijk plaats. In overleg met e school, bestaat de mogelijkheid de therapie gedurende schooltijd te laten plaatsvinden.  De optie om thuis interventies te plegen, die bevorderlijk zijn voor het geheel, is bespreekbaar.